Jak vařit těstoviny
-
Na každých 100 g těstovin použijte min. 1 litr vody.
-
Voda na vaření těstovin se musí osolit. Rozvine se tím chuť těstovin. I těstoviny určené k vaření sladkých pokrmů mají být lehce slané, můžete si tak užít kontrastu sladko-slané chuti.
-
Vařte je tak, že do vroucí vody vložíte těstoviny a v průběhu vaření je promíchávejte. Zvláště u špaget je nutné svazek těstovin v prvních minutách rozvolnit od sebe, třeba vidličkou. Var by měl být nepatrný, na tak slabém výkonu, jaký je zapotřebí k udržení vody v blízkosti bodu varu.
-
Není možné určit dobu varu našich jednotlivých tvarů. Zde hodně záleží na Vaší chuti. Těstoviny jsou uvařeny tehdy, když jsou „al dente“. Doslovný překlad z italštiny je „na zub“, u nás se spíš používá „na skus“. Co to znamená? Je to schopnost rozpoznat okamžik, kdy převládá tvrdost nad měkkostí. Zkrátka těstoviny nesmí být rozvařené, naopak musí klást při skousnutí mírný odpor. Takto uvařené jsou lépe stravitelné a mají nižší glykemický index.
-
Vlastnost těstovin – slepit se po uvaření a slití vody – je přirozená. Dokonce můžeme tvrdit, že těstoviny, které nelepí, jsou podezřelé. Co tedy s tím? Těstoviny po slití ihned podávejte. Říká se, že omáčka na těstoviny může počkat, ale těstoviny na omáčku nikdy. Rozvrhněte si vaření tak, aby Vám vše na konci časově zapadlo do sebe. Nedoporučuje se ani přidávat olej do uvařených těstovin nebo do vody na vaření. Těstoviny jsou pak kluzké a neudrží na sobě omáčku. Proplachovat je studenou vodou je naprosto špatný postup. Potřebujete-li je do studeného těstovinového salátu, rozprostřete je na pracovní plochu v jedné vrstvě a každých pár minut je obracejte až do vychladnutí.
-
Naučte se dělat omáčky k těstovinám o trochu řidší. Těstoviny na talíři ještě absorbují vodu z omáčky. Je možné též nechat nepatrné množství vody v těstovinách při slévání. Suché těstoviny a hustá omáčka vašemu pokrmu jen ublíží.
-
Zavářkové těstoviny se vaří o poznání méně. Naše vlasové nudle stačí jen vložit do horké polévky a ony již bez dalšího varu dojdou. Doporučujeme však těstoviny vařit zvlášť, těsně před podáváním a do hotové polévky je vložit již uvařené. Zachováte tak čirý vývar.
-
LASAGNE – protože jsou sušeny tradičně, dochází tak k jejich zvlnění a plátky nejsou rovné. Doporučujeme lasagne před použitím předvařit. Do osolené vroucí vody vložte několik destiček tak, aby se vzájemně neslepily. Po třech minutách je vyjměte a přeneste do misky se studenou vodou. Po krátkém ochlazení je klaďte rovnou do zapékací mísy. Chcete-li mít po upečení opravdu šťavnaté lasagne, dbejte na to, aby omáčky, které používáte, byly spíše řidší.
Rozhodnete-li se použít lasagne v suchém stavu, tak mějte na paměti, že po dobu pečení těstoviny nasají opravdu velké množství tekutin. Naše doporučení mít řidší omáčky je při tomto způsobu použití lasagní ještě důraznější. Lasagne nesmí být po upečení suché. Podaří-li se Vám toho vyvarovat a budete je mít šťavnaté, tak budete sklízet opravdové uznání strávníků a o Vašem umu se budou vyprávět legendy.